Évaluation du potentiel d’utilisation du système de déshumidification VLHC en production serricole – Projet no. 16-3-12

L’humidité relative élevée dans les serres peut causer une augmentation de la consommation énergétique (déshumidification par ventilation naturelle ou forcée) ainsi que des problèmes fongiques comme le botrytis (tomate, basilic, ornemental) et le mildiou (basilic, impatiens), ce qui cause une utilisation accrue des fongicides et des pertes de production chez les producteurs. Une évaluation du potentiel d’utilisation de la technologie VLHC (Ventilate Latent Heat Converter) de la compagnie AGAM pour déshumidifier les serres a donc été réalisée. Aussi pour informer le secteur des enjeux reliés à la gestion de l’humidité et des défis rencontrés lors de l’expérimentation, la création d’un outil de réflexion sur ce thème a été réalisé. Le but de celui-ci est de présenter les questionnements et les actions pour régler les problèmes engendrés par une gestion déficiente de l’humidité.

Evaluation of plant pathogens and their removal from greenhouse irrigation water by cost effective bioremediation and filter technologies ABP 0031

A comprehensive survey of plant pathogen populations (measured by DNA Multiscans) in irrigation water leachate and/or runoff from the range of Ontario flower and vegetable greenhouses and container nurseries was conducted to help assess the level of risk involved in operations switching to recirculating systems. The ability of several bioremediation technologies to remove plant pathogens from recycled irrigation water (e.g. constructed wetlands, woodchip biofilters) was evaluated as well as the effectiveness of current plant pathogen disinfection systems.

Best Management Practices for the Ontario Greenhouse and Container Nursery Industry to Protect Surface and Sub-surface Water Quality TOGA-OMAFRA Great Lakes Project 07-038)

The project objectives were to demonstrate the principles of collection, treatment, and reuse of irrigation runoff water in the greenhouse horticulture industry and develop and draft a. Existing treatment systems were monitored at three sites and new systems were installed and monitored at the seven sites. Irrigation water runoff and water at interim stages of each treatment system were monitored to determine their effectiveness. A Greenhouse and Container Nursery Water and Nutrient Management BMP document was drafted which formed the basis of the three individual OMAFRA BMP and self-assessment guides for greenhouse vegetable, container nursery, and greenhouse floriculture production.